Fjällräven Classic 2023

Een trekkingfeest in de Zweedse bergwereld (9 – 16 augustus 2023)

In augustus 2023 gaan we voor de 10e keer een fantastische trekking maken door het noordelijkste puntje van Zweden: de Fjällräven Classic.  Deze tocht – door sommigen beschreven als ’the most beautiful trekking in the world’ – is voor iedereen haalbaar die per dag ongeveer 6 tot 8 uur kan wandelen met een eigen rugzak. De totale tocht is 110 km en we doen er 5 wandeldagen over. Onderweg zal je overnachten in de vrije natuur in een tentje die je deelt met een maatje.

De Fjällräven Classic trektocht gaat door één van de mooiste gebieden van de wereld. De route voert je langs het klassieke wandelpad Kungsleden in Zweeds Lapland, van Nikkaluokta in het zuiden tot Abisko in het noorden. Op je tocht kom je langs vele welbekende plaatsen: het majestueuze Kebnekaise-massief, de kale Tjäktja-pas, de golvende heide bij Alesjaure en het weelderige groen in het Nationale Park Abisko. Er zijn regelmatig bemande controleposten. Daar is mogelijk medische verzorging te krijgen en er is gelegenheid om je energiereserves aan te vullen.

Rendier
Kerk Nikkaluokta
Kamperen in de natuur

De trektocht kan lang en op sommige stukken ook zwaar zijn, maar met een goede voorbereiding kan echt iedereen de route met succes afleggen. Elk jaar staan er net iets meer dan 2000 mensen uit ongeveer 30 landen aan de startlijn. Die starten niet allemaal tegelijk maar verspreidt over 3 dagen. Sommigen hebben nooit eerder een trektocht gemaakt, terwijl anderen ervaren wandelaars en trekkers zijn. Wat hun achtergrond ook is, na het voltooien van de 110 km, vertellen ze meestal over de fantastische ervaringen in de bergen, de kameraadschap en de fantastische sfeer. En daarom gebruiken wij het woord trekkingfeest als het gaat om de Fjällräven Classic.

Mocht dit iets voor je zijn dan kan je hier direct inschrijven.  Heb je vragen over deze tocht of de trainingen stuur dan een mail naar:

Info@hiking-adventures.nl

Inschrijven (klik hier)

Fjällräven Classic augustus 2023

In deze nieuwsbrief maken we je alvast bekend met enkele ins- en outs van deze reis: de reissom en wat je daarvoor krijgt, de trainingsdagen en het trainingsweekend in Nederland en een kort overzicht van de trektocht in Zweden. Meer gedetailleerde reisinformatie (praktische, zaken, uitgebreid reisschema, kleding, tips & meer) zal bekend worden in de Nieuwsbrieven Fjällräven Classic 2023 die je later via de mail ontvangt.

1 De trektocht Fjällräven Classic in Zweden

De Fjällräven Classic is een 110 km lange trektocht door Zweeds Lapland. De route voert je langs het klassieke wandelpad Kungsleden in Zweeds Lapland, van Nikkaluokta tot Abisko. Op je tocht loop je door een prachtige omgeving, je draagt je eigen rugzak met uitrusting, je zet je eigen tent op, je kook je eigen maaltijd en je wandelt de etappes in je eigen tempo. Onderweg ontmoet je andere hikers, wisselt avonturen uit en geniet van de rust om je heen.

De trekking wordt vaak genoemd:  ‘the most beautiful trekking in the world’.

Om te kunnen genieten van deze reis is een goede voorbereiding en training van lichaam en geest noodzakelijk. Het wandelen met een volledig bepakte rugzak in heuvelachtig terrein is echt anders dan een ommetje in het park. Deze voorbereiding doen we door voorafgaand aan de trektocht in Zweden enkele trainingsdagen en een trainingsweekend te organiseren in Nederland. Tijdens deze trainingen wen je aan het lopen met bepakking en leer je de expeditieleiding en de andere deelnemers kennen. Ook zullen we praktische tips geven over het inpakken van de rugzak, het opzetten en afbreken van de tent, wat je mee dien te nemen en eten/ drinken onderweg.

2. De reissom & aanbetaling                          

Prijs € 795,

De totale reissom voor deze reis is € 795,- (exclusief de  vliegreis). Dit bedrag kan in 3 termijnen betaald worden. Het aanbetalingbedrag is € 195,- en vervolgens 2 termijnen van € 300,- .

Inbegrepen:

 • Kundige begeleiding en advies tijdens de voorbereiding. Van aanbevolen materialen tot een realistisch trainingsschema, maar natuurlijk ook de inspirerende verhalen van onze ervaren reisbegeleiders;
 • Alle overnachtingen tijdens de trekking;
 • Gebruik pan/brander/stokken;
 • Inschrijfkosten Fjällräven Classic;
 • Alle maaltijden tijdens de trekking;
 • Hikingpas en routekaart;
 • Busreis Kiruna – Nikkulaokta (avond voor de start met eigen bus van H & A);
 • Busreis Abisko – Kiruna Airport op 16-8-2023 (eigen bus H & A);
 • Overnachting in STF Guesthouse Abisko (4 persoonskamer van 15 op 16 augustus)
 • Nederlandse reisbegeleiding tijdens de tocht; 
 • Eén trainingsdag op 2 april 2023 en een op 15 juli 2023;
 • Een verzorgd trainingsweekend incl. overnachting, ontbijt, lunch en diner 12- 14 mei 2023.

Niet inbegrepen:

 • Vliegreis Amsterdam-Stockholm en Stockholm – Kiruna (retour);
 • Vervoer en reiskosten van en naar Schiphol en van en naar de locatie van de trainingsdagen in Nederland;
 • Versnaperingen, maaltijden buiten de door de organisatie verstrekte maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.

3. Trainingen in Nederland

Hiking en Adventures organiseert drie trainingsdagen en één trainingsweekend ter voorbereiding op deze reis. Het doel van deze trainingen is om je goed voor te bereiden op de tocht. We laten je zien hoe je een rugzak inpakt, wat belangrijk is om mee te nemen tijdens de tocht. We lopen gezamenlijk deze trainingen met dagafstanden die vergelijkbaar zijn met die in Zweden, waarbij je kan wennen aan het lopen met een rugzak en je kennis maakt met de overige deelnemers en de reisleiding van Hiking en Adventures.

Data trainingen:
– 4 februari 2023 (training te Apeldoorn en de mogelijkheid om met 15% korting schoenen aan te schaffen of zelfs 25% korting (alleen merk Hanwag);
– 11 maart 2023 Nijmegen (7-heuvelen route)
– 2 april 2023 (training te Amsterdam e.o. en we gaan langs de Fjällräven shop daar is het mogelijk om met 20% korting je uitrusting compleet te maken);
– 12 – 14 mei 2023 wandelweekend te Harfsen (we gaan langs outdoor specialist Vos in Gorssel, incl. overnachting, ontbijt, lunch en diner);
– 8 juli 2023 Hilversum.

4. De reis van en naar Zweden

Wij komen tijdig met een suggestie voor je heen/terugreis naar Zweden. Maar je bent vrij eerder af te reizen, dat kan ook per nachttrein. De ervaring van vorige edities leert ons dat veel deelnemers er enkele dagen Stockholm voor of na de reis aan vast plakken.
De loopdata voor onze groep van de Fjällräven Classic 2023 is van vrijdag 11 augustus 2023 tot en met dinsdag 15 augustus 2023.
Op donderdag 10 augustus 2023 dien je op camping Ripan in Kiruna te zijn, die avond omstreeks 18.00 uur vertrekken we met een door ons gehuurde bus naar Nikkulaokta zodat we als een van de eersten kunnen starten op vrijdag 11 augustus aan onze tocht. Op 15 augustus lopen we over de finish in Abisko en zit onze trekking erop. Een dag later (woensdag 16 augustus 2023) gaan we met een door ons gehuurd bus naar Kiruna airport en is de terugvlucht naar Schiphol.

5. Paklijst

Via deze link kom je op de advies paklijst. Tijdens de trainingen zullen de instructeurs van Hiking en Adventures hier voldoende uitleg over geven.

Paklijst (klik hier)

Met avontuurlijke groet,

Team Hiking en Adventures.

Abisko National Park
De langste reis is je innerlijke reis.
Camping Abiskojoure