Hiking en Adventures
IJsland Trekking 2019 door het Laugavegur gebied.
Van 3 – 11 juli 2019
Prijs € 875,-
Gebied: Landmannalaugar en Fimmvöròuháls
Afstand: 80 km
Overnachten: Kamperen/etappes:
Etappes:
1. Vliegreis naar Keflavik en busreis naar de camping in Reykjavik
2. Bus naar Landmannalaugar en badderen in de warmwaterbron
3. Landmannalaugar – Hrafntinnusker – Álftavatn 23 km
4. Álftavatn – Emstrur 16 km
5. Emstrur – Pórsmörk 15 km
6. Pórsmörk – Fimmvöròuskáli – Skógar 23 km
7. Bus naar Reykjavik
8. Vrije dag, vrij te besteden
9. Reykjavik – vliegveld.
Beschrijving tocht
De Laugavegur (= “weg naar de warme bronnen”) is een zeer populaire wandelroute in IJsland waar jaarlijks vele wandelaars uit de hele wereld naartoe komen. Dit grote succes dankt deze tocht aan de geweldige landschappelijke variatie. De Laugavegur verloopt grotendeels door het natuurreservaat Fjallabak, een ruig vulkanisch berglandschap in Zuid IJsland, dat zich uitstrekt ten noorden van de ijskap Mýrdalsjökull. De 55 kilometer lange route verbindt de vallei van Pórsmörk in het zuiden met de oase Landmannalaugar in het noorden. Aansluiten lopen wij nog 25 km door over de Fimmvöròuháls naar het plaatsje Skógar aan de zuidkust.
Trekking LAUGAVEGUR
In amper zes dagen tijd maak je kennis met de meest uiteenlopende aspecten van het eiland: je snuift de geur van de heerlijke berkenbossen in Þórsmörk op, blikt in de bodemloze diepten van de canyon Markarfljótsgljúfur, ontdekt de geweldige gletsjers van Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull en doorkruist pikzwarte woestijnen en sombere lavavelden. En altijd weer zijn er die grillig gevormde bergen, die zo als decor voor de film ‘In de ban van de ring’ zouden kunnen dienen. En als apotheose heb je de ryolietbergen met hun schitterende kleuren, geheimzinnige kloven, solfataren en warme bronnen, die ieder jaar vele bezoekers naar Landmannalaugar lokken.
HET GEBIED
Het gebied ligt direct op de grens van twee tektonische platen, de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische, die met een snelheid van een paar centimeter per jaar langzaam maar zeker uit elkaar worden getrokken. Het is dus geologisch nog zeer jong en aan voortdurende veranderingen onderhevig. Het meest tastbare resultaat zijn vulkaanuitbarstingen, die in de regio vrij regelmatig optreden. De oudste sporen van deze vulkanische activiteit vormen de grillige, met mos begroeide palagonietbergen, die tijdens de ijstijden ontstonden, toen het gebied door een enorme ijskap was bedekt. Ook het gros van de kleurrijke ryolietformaties bij Landmannalaugar ontstond tijdens de ijstijd. De laatste vulkaanuitbarsting vond in Landmannalaugar rond 1480 plaats. In die dagen ontstond de machtige obsidiaanlavastroom Laugahraun, die direct achter Landmannalaugar opdoemt. Ook Ljótipollur, een prachtig maar ten noorden van Landmannalaugar, was een product van deze uitbarsting.
Vandaag drukken actieve vulkanen nog steeds hun stempel op het landschap. De meest bekende vuurberg is de Hekla, die ten noordwesten van de Laugavegur ligt en met de regelmaat van de klok uitbarst, voor het laatst in 2000. In het geheugen gegrift is ook de uitbarsting van de Eyjafjallajökull, die na twee eeuwen inactiviteit in 2010 plots ontwaakte en wekenlang enorme aswolken uitbraakte, die het luchtverkeer in Noord- en West-Europa lamlegden. Na de eruptie nam de vrees toe dat ook de nabije en veel gevaarlijkere vulkaan Katla zou uitbarsten. Volgens de geologen is deze sowieso al lang over tijd. Bij een eruptie van Katla vormen niet alleen zware asregens maar ook enorme smeltwatervloeden doorgaans ook voor wandelaars op de Laugavegur een bedreiging. Informatieborden, opgesteld bij de hutten en op diverse andere plaatsen langs de route, geven een overzicht van de potentiële gevaren en do’s en dont’s voor wandelaars.
Inclusief:
- Softshell jas en shirt
- Alle trainingen
- Gebruik leenmaterialen (tent, rugzak, stokken, brander, pan)
- Adventure food tijdens de trekking
- Alle campingkosten tijdens de reis
- Transfers: bus vanaf vliegveld Keflavik naar Reykjavik (camping); Reykjavik (camping) -Landmannalaugar (startpunt tocht); Skogar (eindpunt tocht) -Reykjavik (camping) en Reykjavik (camping) – vliegveld Keflavik.
- Overzichtskaart van de route
- Mogelijkheid tot aanschaf van spullen met 25% korting bij VAUDE.
- Mogelijkheid tot aanschaf schoenen met 15% korting
Exclusief:
- Vliegreis, indicatie kosten €350,-
- Overige maaltijden
- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen