Kano tocht Zweden 2024

Hiking & Adventures organiseert van 29 mei tot 5 juni 2024 een Kano trektocht in Zweden, om precies te zijn in de omgeving van Hagfors in  het grensgebied van Värmland en Dalarna. We varen over soms glasheldere beken, meren en rivieren door de prachtige (semi)wilderis, langs majestueuze rotsen, uitgestrekte heuvels met uitgestrekte bossen en eilandjes die wel uit een sprookjesboek lijken te komen. Veel Zweedser dan dit krijg je het niet!

Onze doelgroep is in principe iedereen die het leuk vindt. We willen deze tocht zo laagdrempelig mogelijk houden. De slogan van Hiking & Adventures is niet voor niets ‘Avontuur voor iedereen!’ Wij vragen dan ook een ‘gewoon’ goede conditie van de deelnemers en een goed humeur. Er zullen mensen meegaan met wat meer ervaring en mensen zonder ervaring. Juist deze mix maakt het leuk. Iedereen kan op deze manier van elkaar leren. Ons idee is om de deelnemers zoveel mogelijk zelf te laten doen. We moedigen je aan zelf te navigeren, vuur te maken of een mooie locatie kiezen om te slapen. Maar zullen altijd ingrijpen als dat nodig is en tussentijds is er voldoende tijd voor uitleg of instructie. En het is lekker lang licht. De zon gaat pas rond 22.30 uur onder en rond 4.00 uur komt ie weer op. 

Wil je direct naar de inschrijfpagina (klik hier)

Programma 
Het programma ligt niet geheel vast en kan tijdens de tocht veranderen als de omstandigheden daar om vragen. Ter indicatie hieronder een overzicht van wat we gaan doen en wat je kunt verwachten. 

Op woensdagmiddag 29 mei 2024 zullen we in de middag aankomen op de camping waar we onze tenten opzetten. Op het terrein kan gedouched worden. Bij een kampvuur zullen we onze eerste gezamenlijke diner nuttigen. Tijdens het diner zullen we wat vertellen over de lokale regelgeving, wat we van jullie verwachten en wat jullie van ons mogen verwachten. “Leave no trace” is hier een belangrijk onderdeel van. Tevens volgt er een instructie over het kanoën. De volgende ochtend zullen we de kano’s pakken en beginnen aan de tocht van in totaal ca 135 km. We zullen gemiddeld 20/25 km per dag afleggen, dit lijkt ver maar kan redelijk vlot gaan als we door peddelen en het weer een beetje meezit. We maken de dagafstanden niet te lang omdat het kiezen van een goede overnachtingsplek, de voorbereidingen en het maken van vuur veel tijd in beslag nemen. Op deze manier is er ook nog tijd over voor eventuele uitleg en begeleiding. De laatste kanodag zal zijn op dinsdag 4 juni. We komen vroeg in de middag weer terug op de startlocatie waar we de kano’s inleveren. We zullen dan overnachten in een stuga’s die op de camping staan. We sluiten de reis af met een buffet diner in een zg. hembyg en waar we een rondleiding krijgen. De volgende ochtend nemen we afscheid en vertrekken weer naar huis.  

Trainingen
Er wordt door Hiking & Adventures een trainingsweekend in de Biesbosch georganiseerd dat zal plaatsvinden op zaterdag 4 en zondag 5 mei 2024. Tijdens dit weekend zullen we nader kennismaken met elkaar en aandacht besteden aan o.a. de kano techniek. Dit trainingsweekend (incl kano, voeding en overnachting) is gratis voor de deelnemers aan de kano trektocht Zweden.   

Voeding
Wij verzorgen een voedselpakket tijdens de kanotocht Zweden van het merk Adventure Food dat bestaat uit een ontbijt, lunch en diner. Dit zijn maaltijden die je met koud (ontbijt) of heet water (lunch en diner) eetbaar maakt. Qua kcal. kom je daarmee net boven of rond de 1800/2000 kcal. Kanoën is een erg intensieve sport en het verbruik van kcal ligt daarom stukken hoger dan tijdens een gewone werkdag op, pak ‘m beet, je kantoor. We raden daarom aan om zelf voldoende snacks mee te nemen als aanvulling. Adventurefood biedt een groot assortiment aan buitensportvoeding, waaronder repen, gelletjes etc.
Water halen we uit de natuur, er is genoeg. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvullen van jouw watervoorraad. Wij zullen daar ruim de mogelijkheden voor geven. 

Kleding/uitrusting
Een goede uitrusting voor een trip als deze is een must. Wij verzorgen een deel van de uitrusting – zie daarvoor de paklijst.
Het is van belang goede kleding te hebben zoals een hardshell jas een stevige broek (de buitenlaag). Daaronder een isolerende laag (middenlaag), bijvoorbeeld een fleece. En als basislaag thermo ondergoed. Verder een donsjasje of iets dergelijks om aan te doen als je stilstaat. Let goed op het materiaal, katoen bijvoorbeeld is geen goede keuze. Eenmaal nat (van zweet of regen) wordt het nooit meer echt droog waardoor je behoorlijk kan afkoelen en dat is gevaarlijk. 

Flora en Fauna
De omgeving waar we ons bevinden bestaat uit naald- en loofbos met in de lage begroeiing bosbes en vossenbes. Er komen in dit gebied verschillende soorten dieren voor zoals elanden, herten, lynxen, vossen en marterachtigen. Verder leven er tussen de 300 en 500 wolven in de provincies Värmland en Dalarna, het hoogste aantal in Zweden. Het kan dus zomaar zijn dat we die horen in de nacht. Beren komen in dit gebied ook voor, we gaan hier ook (een beetje) rekening mee houden. En we hopen een Visarend te zien die met zijn machtige klauwen een vis vangt uit een van de vele meren. 
Midgets (muggen en knutten) zijn in deze periode zeer actief. Neem een flesje anti-insect natural mee (werkt beter dan Deet!) om je een beetje te wapenen tegen deze beestjes, mocht dit nodig zijn.

Beer
Wolf
Eland

Veiligheid
Wij streven ernaar om de tocht zo veilig mogelijk te volbrengen. Omdat we veel op het water actief zijn in een bosrijke omgeving liggen er genoeg gevaren op de loer. We gaan de route volgen op een manier zodat we deze veilig kunnen volbrengen en waarbij we de gevaren proberen te minimaliseren. Tijdens de tocht in Zweden hebben we een contactpersoon die in dit gebied woont en onze achtervang zal zijn in geval van een calamiteit.

Alcohol
Alcohol tijdens een trektocht is qua warmte geen aanrader. Je koelt er nl. sneller van af. Om veiligheidsredenen is het niet toegestaan tijdens de activiteiten (overdag) alcohol te gebruiken. Een kleine versnapering ‘s avonds bij het kampvuur is geen probleem. Wel gaan we ervan uit dat je de volgende morgen weer fit bent. 

Verzekering
Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt. Let op: niet elke reisverzekering is dekkend. 

Reis/Vervoer
De reis naar en vanuit Zweden dient de deelnemer zelf te regelen. Eigen vervoer naar Zweden d.m.v. carpoolen is goed te doen en beter voor het milieu. Zie hieronder bij ‘exclusief’ voor een reisadvies. 

Extra informatie
Dit kan een fysiek zware tocht zijn. Zeker als de weersomstandigheden tegenzitten.
De kano moet 13 maal geporteerd worden naar een ander water. Porteren houdt in dat de kano + uitrusting over land getransporteerd moeten worden naar ‘nieuw’ water. Daarvoor gebruiken we een kleine karretje welke onder de kano bevestigd wordt.

Porteren kano
Koken op een kampvuur
Peddelen maar

Inclusief: 
– Een 6 daagse tocht in de Zweedse wildernis incl begeleiding
– Brander, brandstof en pan in bruikleen 
– Voedingspakket voor 1 week van het merk Adventure food 
– Gebruik van een Canadese kano inclusief toebehoren. (peddel, zwemvest ed.) 
– 1 overnachting in een tent op een camping
– 1 overnachting in een stugga
– 1 diner op de laatste avond
– Kano trainingsweekend in de Biesbosch, incl kanohuur, instructie, voeding en overnachting 

Exclusief:
– De reis naar en vanuit Zweden dient de deelnemer zelf te regelen. Eigen vervoer en/of carpoolen wordt door ons aangeraden. De reis per auto is prima te doen naar Zweden en is beter voor het milieu dan vliegen. 
– Waterdichte kleding en schoeisel. 
– Reisverzekering (let op: niet elke reisverzekering is dekkend).

Reisadvies
Optie 1: rijden via Puttgarden – Rogby (pont), Denemarken en  Oresundbrug Zweden in. Via Malmo – Goteburg – Karlstad – Hagfors – camping.
Optie 2: rijden via Kiel, Stenaline nachtboot, Gotenborg – Hagfors – camping. Dit is een duurdere variant, maar meer ontspannend.

Vragen
Mocht je nog vragen hebben stuur dan een mail naar: 
Joost@hiking-adventures.nl

=============================================

Paklijst

Klik hier om naar de paklijst te gaan!

===============================================

Youtube film kanotocht 2022.

Van onze kanotocht in 2022 is door Olivier van Herck en Zoë Agasi een prachtige videofilm gemaakt. Deze film staat op Youtube en als je (Klik hier) indrukt kom je op de juiste pagina.

===============================================