Kano trektocht 2021

Kano survival trektocht Zweden 2021

8 – 15 mei 2021

Prijs: €795,-

                                                        

    

Inleiding
Hiking en Adventures organiseert in samenwerking met Surviking een Kano survival trektocht in Zweden. Omdat georganiseerd survival nooit een echte survival situatie is bieden wij de combi aan met kanoën. Best of both worlds. Lekker met een kano de (semi) wildernis in op een wat primitieve manier en vooral genieten van de natuur. De natuur is simpelweg te mooi om alleen maar bezig te zijn met ‘survival’. Daarnaast is onze filosofie om deze avonturen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Onze doelgroep is in principe, iedereen die het leuk vindt. Wij vragen dan ook een ‘gewoon’ goede conditie van de deelnemers en een goed humeur. Er zullen mensen meegaan met wat meer ervaring en mensen zonder ervaring. Juist deze mix maakt het leuk. Iedereen kan op deze manier van elkaar leren. Ons idee is dan ook om de deelnemers zoveel mogelijk zelf te laten doen. Zelf navigeren met kaart en kompas, zelf vuur maken, zelf een mooi locatie kiezen om te slapen. Zo komt iedereen aan zijn of haar trekken. Mochten we het idee hebben dat we verkeerd varen kunnen we altijd ingrijpen. Tussentijds is er voldoende tijd voor uitleg of instructie.

Inschrijven (Klik hier)

pastedGraphic_1.png

Locatie
Waar gaan we heen? We gaan naar Zweden, om precies te zijn het grensgebied Noorwegen en Zweden in de  provincies Värmland, Dalsland en Østfold (Noorwegen).   

Zaterdag 8 mei 2021 zullen we aankomen/verzamelen op de locatie, de mensen die evt. vliegen worden die middag opgehaald in Årjäng (daar moet je met de bus naartoe). We overnachten op het kampeerterrein. Dit kan zijn in je eigen tent/tarp of in de ‘Gapahuk’, een houten shelter. De volgende dag zullen we vanuit het basiskam met de kano.

Programma
Het programma ligt niet vast en kan tijdens de tocht veranderen als de omstandigheden daarom vragen. Ter indicatie hieronder een overzicht van wat we gaan doen en wat je kunt verwachten. 

We starten in het Noorden van dit gebied en willen proberen om in 2 dagen naar het zuiden te kanoën. Vervolgens trekken we oostwaarts het bosgebied door om vervolgens via het andere meer weer Noordwaarts te gaan. In feite kanoën we een ‘loop’ van ca. 130 km. Het verplaatsen met een kano kan redelijk vlot gaan. We zullen de dagafstanden niet te lang maken omdat het kiezen van een goede bivaklocatie, de voorbereidingen en het maken van vuur veel tijd in beslag nemen. Op deze manier is er ook nog tijd over voor eventuele uitleg en begeleiding. 

Op de dag van aankomst gaan we op het kampeerterrein alles in gereedheid brengen voor de tocht. We gaan samen alle uitrusting controleren en aanvullen/aanpassen waar nodig. Ook is er tijd om elkaar te leren kennen bij een kampvuurtje.

We beginnen in de avond vooraf met een praatje over de lokale regelgeving, wat we van jullie verwachten en wat jullie van ons mogen verwachten. “Leave no trace” is hier een belangrijk onderdeel van. Tevens volgt er een instructie over het kanoën. De volgende ochtend zullen we de kano’s pakken en beginnen aan de tocht. We zullen gemiddeld 20/25 km per dag afleggen, dit lijkt ver maar kan redelijk vlot gaan als we door peddelen en het weer een beetje meezit.

Op vrijdagmiddag zullen we in de middag aankomen in het basiskamp waar we onze tenten opzetten. Op het terrein kan gedouched worden en gaan we bij de ‘Gapahuk’ genieten van een wat te eten en een drankje. De mensen die vliegen worden de volgende dag weer in Årjang (bij de bus) afgezet. Voor de mensen die zelf rijden raden wij aan om ‘s avonds nog van een drankje te genieten bij het kampvuur en de volgende ochtend te vertrekken. De week kan behoorlijk vermoeiend zijn, het is dan ook, ons inziens, niet verantwoord om gelijk na aankomst aan een autorit van 1300 km te beginnen.

Trainingen
Er wordt door Hiking en Adventures een trainings/kennismakingsdag en een trainingsweekend in de Biesbosch georganiseerd. De locatie van deze trainingen wordt later bekend gemaakt. 

Voeding
Wij verzorgen een voedselpakket tijdens de kanotocht van het merk Adventure Food dat bestaat uit een ontbijt, lunch en diner. Dit zijn maaltijden die je met koud (ontbijt) of heet water (lunch en diner) eetbaar maakt. Qua kcal. kom je daarmee net boven of rond de 1800/2000 kcal. Kanoën is een erg intensieve sport en het verbruik van kcal ligt daarom stukken hoger. We raden daarom aan om zelf voldoende snacks mee te nemen als aanvulling. Op de laatste dag (vrijdag) is het idee om in het dorp Årjäng naar de pizzeria te gaan (op eigen kosten).

Water halen we uit de natuur. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvullen van jouw watervoorraad. Wij zullen daar ruim de mogelijkheden voor geven. Je krijgt van ons een thermosfles in bruikleen. Je kan dan bijv. ‘s avonds water koken voor je ontbijt van de volgende dag, zo heb je ‘s ochtends wat meer tijd. Het komt geregeld voor dat mensen het belang hiervan onderschatten daarom willen we dit even benadrukken.

Adventurefood biedt een groot assortiment aan buitensportvoeding, waaronder repen, gelletjes etc.

Kleding/uitrusting
Een goede uitrusting voor een trip als deze is een must. Daarom verzorgen wij een groot deel van de uitrusting (zie daarvoor de paklijst).

Het is van belang goede kleding te hebben, dit hoeft echter geen fortuin te kosten. Wat is belangrijk? Een hardshell jas & broek, een isolerende laag (midlayer), dit kan bijv. een fleece zijn. Thermo ondergoed is de basislaag en een donsjasje of iets dergelijks om aan te doen als je stilstaat. Let op, geen katoen! Katoen neemt heel veel vocht op en wordt nooit meer droog, als het koud is en je katoenen kleding wordt  nat door zweet kun je sterk afkoelen en dit kan gevaarlijk zijn.

Paklijst (klik hier)

Flora en Fauna
De omgeving waar we ons bevinden bestaat uit naald en loofbos. Veel bos- en vossenbessen in de lage begroeiing. Er lopen in dit gebied dieren die je bij ons in het bos al decennia niet meer tegenkomt. Enkele voorbeelden zijn: Elanden, herten, lynxen, wolven, beren  vossen en marterachtigen. Er zijn permanente roedels wolven in de regio dus het kan zomaar zijn dat we die ook horen in de nacht. Het aantal wolven in Noorwegen en Zweden  is vrij laag ca. 350 in het grensgebied tussen Noorwegen en Zweden waarbij rekening gehouden moet worden met dubbeltellingen. Beren komen in dit gebied ook voor, we gaan hier ook (een beetje) rekening mee houden. 

Midgets zijn nog niet erg actief in deze periode maar neem een flesje anti-insect natural (werkt beter dan deet!) mee om je een beetje te wapenen tegen deze beestjes mocht dit nodig zijn.

Veiligheid
Wij streven ernaar om de tocht zo veilig mogelijk te volbrengen. Omdat we veel op het water actief zijn in een bosrijke omgeving liggen er genoeg gevaren op de loer. We gaan de route volgen op een manier zodat we deze veilig kunnen volbrengen en waarbij we de gevaren proberen te minimaliseren.

Alcohol
Alcoholgebruik tijdens de activiteiten (overdag) is om veiligheidsredenen niet toegestaan. Een kleine versnapering ‘s avonds bij het kampvuur is natuurlijk geen probleem. Wel gaan we er vanuit dat je de volgende morgen weer fit bent. Alcohol tijdens een trektocht is qua warmte geen aanrader. Je koelt er nl. sneller van af.

Verzekering
Niet elke reisverzekering dekt dit soort activiteiten. Zorg dat je een goede reisverzekering hebt. Je kunt via Allianz een survival reisverzekering afsluiten per dag. Dit is de goedkoopste optie voor mensen die dit incidenteel doen. 

Reis/Vervoer
Het vervoer dient de deelnemer zelf te regelen. Eigen vervoer naar Noordwegen/ Zweden d.m.v. carpoolen is goed te doen en beter voor het milieu.
Wil je liever vliegen? Dan is dat het handigst via vliegveld Gardemoen (Oslo). Als je een ochtendvlucht neemt kan je tegen de middag in Årjäng zijn. Vanaf het vliegveld zijn er busverbindingen naar “Årjäng”. De informatie voor de bus is te vinden op: https://www.swebus.se/SwebusExpress_com/ 
De mensen die vliegen pikken wij op in Årjäng op Zaterdag 8-5-2021 op en wij zorgen dat je ook weer in Årjäng komt op Zaterdag 15-5-2021 (taxi).

Het kan zijn dat door Corona maatregelen van de overheid er gekozen moet worden voor een andere wijze van vervoer dan vliegen. Uiteraard houden wij dit nauwlettend in de gaten en geven advies in deze.

Extra informatie
– Dit kan een fysiek zware tocht zijn. Zeker als de weersomstandigheden tegenzitten.
– De kano moet 11 maal geporteerd worden naar een ander water. Er zitten 2 portages bij van ca. 2,5km.
– Porteren houdt in dat de kano + uitrusting over land getransporteerd moeten worden naar ‘nieuw’ water.

Vragen
Mocht je nog vragen hebben stuur dan een mail naar: info@hiking-adventures.nl