5759-big

Mont Blanc Summit Programma

Dag 1 – 29 juni 2018 Aankomst
In de namiddag kom je aan met eigen vervoer in de Chamonix vallei. Vanaf 18:00 uur kun je terecht in chalet Tissières. Vanaf 19:00 uur staat een heerlijke bergmaaltijd voor je klaar.

Dag 2 – 30 juni 2018 Aanloop Refuge Premier Albert (2706 m)
Bij het ontbijt schuiven de gidsen (gidsratio 1 op 4)aan. Je bespreekt het programma van de week en vertrekt daarna naar het dorpje Le Tour. Vanuit daar neem je de lift en loop je vervolgens naar onze uitvalsbasis voor de volgende dag: de Refuge Premier Albert. Bij de Refuge Premier Albert oefen je met stijgijzer- en pickel technieken.

Dag 3 –  1 juli 2018 Beklimming Aiguille du Tour (3540 m)
Vanuit de hut vertrek je, met de gidsen (gidsratio 1 op 4) al vroeg over de gletsjer richting de Aiguille du Tour. De tocht naar deze prachtige berg voert over de gletsjer, via de Col Supérieur du Tour en een stukje klimmen en klauteren over rotsen naar de top. Een beklimming met veel van de ingrediënten die je ook op de Mont Blanc gaat tegenkomen later in de week. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. Vanaf de top daal je af en slaap je in de Refuge du Trient om te herstellen van de mooie dag.

Dag 4 – 2 juli 2018 Gletsjertrekking
Na het ontbijt gaan we starten met Gletsjertrekking (gidsratio 1 op 4) en gaan we afdalen terug naar Le Tour en Chamonix. We overnachten in onze uitvalbasis het chalet La Tissières in Chamonix

Dag 5 – 3 juli 2018 Aanloop Tête Rousse                                                                                      Na het ontbijt vertrekken we met de gidsen (gidsratio 1 op 2) richting Les Houches van waaruit we door de kabelbaan en trein naar Nid d’Aigle (2372 meter) worden gebracht. Hier start de wandeling naar Refuge de Tête Rousse op 3167m. De wandeling loopt langs puinhellingen, blokkenterrein en sneeuwvelden. Na zo’n 3 uur kom je aan in de refuge Tête Rousse op 3167 meter. Tijdens het diner nemen de gidsen de strategie voor de volgende dag(en) nogmaals door. Als het weer goed is staat de beklimming van de Mont Blanc morgen op het programma!

Dag 6 – 4 juli 2018 Beklimming Mont Blanc
De wekker gaat al om 01:00. Snel wat eten en drinken en dan naar buiten waar het nog koud en donker is. We binden ons aan het touw in (gidsratio 1 op 2) en starten de tocht naar de top waar het ons allemaal om te doen is. De hoofdlampjes geven voldoende zicht om onze voeten zorgvuldig te kunnen plaatsen. Via het steile ‘Grand couloir’ klimmen we aan touw naar de Aiguille du Goûter (3817 m), waar we even pauzeren bij refuge du Goûter. Daarna gaan we verder over de gletsjer. Langzaam komt het zonnetje boven de bergkam uit en krijgen we zicht op ons doel… De route loopt via Dome de Goûter (4300 m) naar het Vallot bivak. De laatste 400 meter klimmen we via de nauwe ijsgraat ‘Arête des Bosses’ naar de top van de Mont Blanc (4810 m). Eenmaal op de top maken we uiteraard topfoto’s en genieten we van het adembenemende uitzicht. Op een mooie heldere dag reikt het uitzicht zelfs tot de beroemde bergketens van Zwitserland (Matterhorn) en Italië (Gran Paradiso). Je keert terug naar de Goûter hut op ruim 3800 meter waar je mag toegeven aan een welverdiende rust.

Dag 7 – 5 juli 2018 (reservedag toppoging + ) Afdaling naar Chamonix
Als we op dag 6 geen toppoging hebben kunnen ondernemen krijgen we vandaag een tweede kans om de top te beklimmen. Vanuit de Goûter hut is het nog ‘maar’ 1000 meter klimmen. Een uitstekende startpositie dus voor een tweede kans. Hoe dan ook dalen we vandaag helemaal af naar Chamonix. Je komt in de loop van de middag in het chalet aan. Hier kan iedereen bijkomen van het avontuur en uitgebreid genieten van een warme douche en schone kleren. ’s Avonds staat er nog een heerlijk diner klaar, passeren alle mooie ervaringen van de week nog een keer de revue en worden de Mont Blanc Certificaten uitgedeeld aan de deelnemers die de top hebben gehaald. Diegene die nog energie over hebben kunnen het nachtleven van Chamonix gaan ontdekken.

Dag 8 – 6 juli 2018 Afsluiting en vertrek
Na het ontbijt wordt de Mont Blanc Expeditie gezamenlijk afgesloten.
Het programma kan gewijzigd worden, bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden, condities op de berg, beschikbaarheid hutten of conditie van de deelnemers.