Hiking en Adventures                                

Nepal: Tsum Valley trekking + Chitwan safari

20 september – 20 oktober 2021

De datum is nog niet exact bekend, maar ligt tussen 20 september en 20 oktober 2021. Die exacte datum bepalen we later ivm. beschikbare vliegtijden. De totale reisduur (Amsterdam-Nepal-Amsterdam) is echter ca 22 dagen.

Prijs €1950,-

Tsum Valley is een prachtige vallei temidden van machtige bergen zoals Manaslu (>8.000m), Ganesh (7.400m) en Chamar Himal (7.180m). Wij lopen door eeuwenoude bossen en langs wilde rivieren richting de Tibetaanse grens. Onderweg bezoeken we een paar kloosters en dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De lokale bevolking is uiterst vriendelijk en fotogeniek. Een avontuurlijke reis om nooit meer te vergeten!
Rondom de trekking is er voldoende tijd om te genieten van de culturele schatten van Kathmandu en de ontspannen sfeer in Pokhara.

Tsum valley
Aan de oostzijde van het Manaslu massief (8000+m), dicht bij de Tibetaanse grens ligt de verborgen Tsum Valley. Het leven in de vallei is nog redelijk vrij van moderne invloeden. Tsum valley wordt soms genoemd als een van de 7 ‘Shangri La’s; mythische verborgen plekken waar het leven zo goed is dat het een paradijs is. Maar er zijn plannen om een weg aan te leggen naar Tibet, dwars door de vallei. Reden dus om te gaan nu het nog ongerept is.
Tijdens deze avontuurlijke trekking komen we door eenvoudige dorpjes. De vriendelijke mensen leven eenvoudig en zijn behoorlijk zelfvoorzienend. We hebben voldoende tijd voor contact met de lokale bevolking. Iets wat niet alleen bij ons, maar zeker ook bij hen de nodige glimlachen oproept.
De cultuur hier is overwegend Tibetaans Boeddhistisch. Daardoor zien we regelmatig de lange muren met gebedsmolens, gebedenstenen en kleurrijke vlaggen. Verder zijn er veel monumenten waaronder kloosters. We lopen door eeuwenoude bossen en zien regelmatig de machtige toppen van de Himalaya. Af en toe steken we een rivier over via een brug. Een enkele keer is dat een brug van gestapelde boomstammen en stenen, meestal zijn het stalen hangbruggen.
In principe overnachten we in eenvoudige lodges in 2-persoons kamers. Een enkele keer kan het zijn dat we een kamer met 3 of 4 mensen van onze groep moeten delen. Het eten is afwisselend en van prima kwaliteit. Vaak is er keuze uit diverse lokale en internationale gerechten, soms krijgen we het lokale Dal Bhat (rijst met linzen en groenten). Dal Bhat is het meest gegeten gerecht van Nepal. De koks doen altijd hun uiterste best om hun Dal Bhat tot een gedenkwaardig maal te maken. Onze gidsen kiezen altijd de plekken uit waar de Dal Bhat het lekkerst is! Maar vaak kunnen we kiezen uit allerlei andere lekkere gerechten.

Zwaarte
In principe is deze tocht voor iedereen met een normale conditie prima te doen. We lopen dagelijks 5-7 uur over bergpaden. Soms moeten we een hangbrug over en er zijn regelmatig behoorlijke hoogteverschillen.
Per 2 deelnemers gaat 1 drager mee. Hij draagt ongeveer 15kg van onze bagage + zijn eigen spullen. Zelf draag je een dagrugzakje met bijv. een fles water, een paar snacks, jas en camera.
De guesthouses tijdens de trek zijn vrij eenvoudig maar comfortabel.

Kathmandu en Pokhara
Voorafgaande en na de trek verblijven we in comfortabele hotels nabij bezienswaardigheden. In Kathmandu bezoeken we tijdens 2 excursies een paar van de culturele hoogtepunten van de stad en omgeving. In Pokhara is er tijd om te ontspannen aan het pittoreske meer of om op eigen gelegenheid een museum te bezoeken of te gaan parasailen. Desgewenst met ondersteuning van onze Nepalese vrienden.

Inclusief: Safari in Chitwan
Na Pokhara gaan we naar Chitwan National Park voor een onvergetelijke safari door het grootste natuurreservaat van Nepal. Daar leven onder andere olifanten, neushoorns, tijgers, luipaarden, herten, beren, miereneters, apen, krokodillen en heel veel verschillende vogels. Je overnacht 2 nachten in een lodge in/aan het park en maakt van daaruit een paar excursies. Neem je camera en verrekijker mee!

Van dag tot dag
Het exacte programma wordt nog nader ingevuld. Maar globaal ziet het er als volgt uit: 
Dag 1: vertrek Amsterdam
Dag 2: aankomst Kathmandu, transfer naar hotel (nabij het sfeervolle ‘Bodnath stupa’), eind van de middag een stadswandeling onder begeleiding
Dag 3: transfer per eigen bus naar Sotikhola (startpunt van de trekking)
Daarna 12-daagse trekking door Tsum valley
Dag 4: wandeldag 1: door kleine dorpjes, prachtige landschappen, watervallen en mogelijk ook al zicht op de bergen!
Dag 5: wandeldag 2: door een nauwe vallei lopen we vandaag Tsum valley binnen.
Dag 6: wandeldag 3: we lopen verder door Tsum valley.
Dag 7: wandeldag 4: een pittige dag met de nodige hoogtemeters. Maar het pad loopt door prachtige natuur en we hebben telkens weer zicht op de bergen. Misschien wel een van de mooiste dagen!
Dag 8: wandeldag 5: een aangename wandeling door prachtige dorpjes. Ook bezoeken we ‘Milarepa’s cave’; een legendarische grot waar ooit een Tibetaanse heilige leefde.
Dag 9: wandeldag 6: Onvergetelijke dag met bezoek aan ‘Mu gompa’. Geweldige uitzichten op de vallei en de hoge bergen. We voelen ons één met de natuur en de machtige Himalaya. We overnachten in de eenvoudige gompa en ervaren zelf hoe Tibataanse monniken hier leven.
Dag 10: wandeldag 7: Dagexcursie richting de Tibetaans-Nepalese grens voor overweldigende uitzichten.
Dag 11: wandeldag 8: We lopen terug de vallei in en bezoeken een andere gompa.
Dag 12: wandeldag 9: We komen weer wat lager in de vallei. Omdat we de andere kant oplopen en afdalen beleven we de prachtige omgeving heel anders dan op de heenweg.
Dag 13: wandeldag 10: Onderweg stoppen we bij een warmwaterbron waar we een heerlijk bad kunnen nemen.
Dag 14: wandeldag 11: De laatste wandeldag. In dezelfde lodge als op de eerste dag komen we bij en halen we herinneringen op aan ons avontuur.
Dag 15: transfer per eigen bus naar Pokhara
Dag 16: vrije dag in Pokhara (ontspannen bij het meer, paragliden, museum bezoeken, souvenirs kopen).
Dag 17: transfer per eigen bus naar Chitwan National Park, avondexcursie.
Dag 18: Chitwan safari met diverse activiteiten (bijv. bootsafari, jeepsafari, junglewandeling)
Dag 19: ochtendsafari bij zonsopkomst. Na ontbijt transfer per eigen bus naar Kathmandu (hotel in toeristische deel ‘Thamel’).
Dag 20: dagexcursie met eigen bus en stadsgids naar enkele culturele hoogtepunten, ‘s avonds afscheidsdiner.
Dag 21: vrije dag in Kathmandu (bijv. klankschalen en Boeddhabeelden shoppen of nog meer culturele hoogtepunten bekijken).
Dag 22: transfer naar vliegveld, terugreis, aankomst Amsterdam*
*Vanwege het tijdsverschil kom je (afhankelijk van je vlucht) mogelijk nog dezelfde dag aan. Houd er rekening mee dat dit kan uitlopen door onvoorziene omstandigheden!

Kosten
Deelnamekosten: €1950,- (exclusief vliegticket)

Opties:
-1-persoons kamer: €150,- (eigen kamer in Kathmandu en Pokhara, waar mogelijk tijdens trekking. Let op: tijdens de trekking is een 1-persoons kamer niet altijd mogelijk!)
-Parasailen: ca 50,- (incl. transport, gecertificeerde piloot, foto/video reportage op CD-rom). Ter plaatse bij te boeken.

Inbegrepen bij deze tocht:
Inbegrepen: polo shirt Vaude; T-shirt H & A;  visum; alle overnachtingen op basis van 2-persoons kamer; alle maaltijden (incl. koffie/thee/water) tijdens de trekking; begeleiding van Nederlandse reisleider van Hiking & Adventures + 2 gidsen tijdens de trekking; bagagetransport door vriendelijke en behulpzame dragers (1 drager per 2 deelnemers); lokaal transport met eigen bus; alle entrees, permits en belastingen; fooien voor gidsen, dragers, chauffeurs; diner op dag van aankomst en laatste avond voor vertrek; Safari onder begeleiding van eigen gidsen (incl. huur jeep/boot, entreegelden park en alle maaltijden in de lodge). 

Niet inbegrepen:
overigen persoonlijke uitgaven (zoals niet genoemde maaltijden, softdrink / alcoholische dranken/ souvenirs; activiteiten buiten het programma). De meeste mensen hebben aan €250,-  extra voor de gehele reis ruim voldoende.
Vliegticket: Turkish, Emirates en Qatar airlines vliegen vrijwel dagelijks tussen Amsterdam naar Kathmandu. Afhankelijk van jouw wensen kun je een retour ticket vinden vanaf ca €650,-. Wij komen tzt met een reisadvies.

Omstandigheden / zwaarte

 • We overnachten in eenvoudige hotels en tijdens de trekking in vrij primitieve guesthouses.
 • Het eten is doorgaans prima. Veel keuze met heerlijke lokale en internationale gerechten.
 • Dieet: Vermijd in de bergen vleesgerechten ivm hygiene en lokale gebruiken. Er zijn voldoende vegetarische alternatieven. Lactose/gluten en dergelijke is in Nepal vrijwel onbekend.
 • Tijdens de trektocht wandelen we dagelijks ca 7 uur, soms langer. Wandelen in de Himalaya is een beleving. Doorgaans goed toegankelijke paden met veel uitgesleten rotsen en stenen traptreden. Soms moet je een beetje klauteren of een primitieve brug oversteken. Kilometers zeggen hier niet veel. Reken op grote hoogteverschillen. Een dagetappe van 1000m naar 1200m kan betekenen dat je een ravijn en heuvelrug moet passeren: zomaar even 800 omhoog en 600 naar beneden!
 • Hoogteziekte is een risico wat voor grotendeels is uit te sluiten door voldoende tijd voor acclimatisatie! Ons reisschema is hierop ingedeeld. Daarnaast monitoren we de deelnemers en kunnen we ter plaatse / dagelijks individuele alternatieven bieden.
 • Nepal is een derdewereldland met veel andere gewoonten dan wij in Europa gewend zijn.
  (Tijdens de informatieavond en de trainingen zal worden verteld over de Nepalese cultuur.)

 Instroomeisen

 • In principe kan iedereen met een redelijke conditie deze tocht aan.
 • Ter voorbereiding zijn er enkele trainingsdagen ingepland (o.a. 6 maart 2021).
  Als wij twijfelen aan jouw fitheid dan heb je nog voldoende tijd om extra te trainen

  Benodigdheden

 • Stevige wandelschoenen (hoog model heeft voorkeur).
 • Makkelijk zittende kleding (liefst sneldrogend).
 • Warme kleding voor topdagen: handschoenen, muts, (dons)jas (voordelig te koop in Nepal).
 • Lichte slaapzak (voordelig te koop in Nepal).
 • Paspoort (minimaal 7 maanden geldig vanaf vertrekdatum).
 • 4 pasfoto’s (voor visum en trekking permits).
 • Goede reisverzekering (incl. medische evacuatie per helikopter).
 • Overleg met de GGD over eventuele inentingen. Dat kan per persoon verschillen.

 

Inschrijven (klik hier)

*Plaatsing is op volgorde van binnenkomst. Er zijn 10 plaatsen. Als je niet wordt geplaatst, dan schuif je door naar de reservelijst. Mocht je ook afvallen als reserve dan krijg je voorrang in het volgende jaar.