Het is bijna zover over een paar dagen gaan we naar Schotland om de West Highland Way te lopen. Alle voorbereidingen zijn gedaan, de bus staat klaar, de bagage is gepakt, op naar Schotland.

Schotland West Highland Way 2023  (vol geboekt)

Prijs €725,-

Datum wandeling: 6 september t/m 12 september 2023

Aantal deelnemers: maximaal 20, op volgorde van inschrijving.

Inschrijven
Wil je direct inschrijven voor deze tocht klik dan op deze link (Inschrijven) en je komt op de juiste pagina.

De Highlands in Schotland. Een magnifiek gebied met uitstekende wandelmogelijkheden. In september 2023 gaan we deze route wandelen.

De West Highland Way in Schotland is een lange afstandswandeling die je ooit eens gelopen moet hebben. De route werd in 1980 geopend, is 152 kilometer lang en loopt van Milngavie nabij Glasgow tot Fort William door de Schotse Hooglanden (Highlands). Een groot deel van de route voert door het Nationaal park Loch Lomond en de Trossach. Het is het populairste wandelpad in Groot-Britannië. Ongeveer de helft van de West Highland Way loopt over oude veedrijverroutes, oude militaire wegen en oude koetswegen, meestal goed onderhouden paden. De andere helft bestaat uit drooggevallen bergbeken en rivieren. Deze ‘paden’ worden gekenmerkt door een mengsel van kiezels, stenen en rotsen waarover de wandelaars zich een weg omhoog of omlaag moeten banen. Vooral langs Loch Lomond en ten noorden van Bridge of Orchy maakt deze ondergrond de tocht extra zwaar. Het idee voor de wandelroute komt van ex-royal Air Forceslid Tom Hunter die het plan na de Tweede wereldoorlog bedacht. Zijn idee was dat een officieel wandelpad de natuur en het landschap zou beschermen tegen al te veel bebouwing.

Wij gaan deze route lopen van Milngavie bij Glasgow naar Fort William. Van zuid naar noord lopen heeft als voordeel dat je de wind (zuidwest) achter je hebt en dat het terrein geleidelijk aan ‘lastiger’ wordt. De eerste helft van de route (ten zuiden van Tyndrum) gaat over laag glooiend terrein. Daarnaast kom je in dit eerste deel diverse dorpjes tegen met wat voorzieningen. De tweede helft (ten noorden van Tyndrum) wordt wat ruiger en eenzamer, hier ervaar je meer de Schotse Hooglanden. De totale route is zo een 152 km lang. Wij gaan deze route in zeven etappes lopen. Daarnaast kun je de reis met 2 dagen verlengen zodat het mogelijk is om de Ben Nevis op eigen gelegenheid te beklimmen.

Etappes:
6-9-2023: dag 1 Milngavie – Drymen 19 km
7-9-2023: dag 2 Drymen – Rowardennan, 22 km
8-9-2023: dag 3 Rowardennan – Inverarnan 22 km
9-9-2023: dag 4 Inverarnan – Tyndrum 20 km
10-9-2023: dag 5 Tyndrum – Kingshouse 31 km
11-9-2023: dag 6 Kingshouse – Kinlochleven 15 km
12-9-2023: dag 7 Kinlochleven – Fort William 23 km.
Optie:
13-9-2023: dag 8 Rustdag voor site-seeing of beklimming Ben Nevis
14-9-2023: dag 9 Rustdag voor site-seeing of beklimming Ben Nevis

Ben Nevis
De hoogte berg en dus de hoogste munro van Schotland en zelfs van het volledige Verenigd Koninkrijk. (een munro is een Schotse berg of heuvel met een hoogte van minstens 914 meter). De Ben Nevis is 1345 meter hoog en bevindt zich nabij Fort William. De beklimming van de Ben Nevis is populair en wordt zo een 100000 keer per jaar beklommen. De bekendste route is de Pony Track vanuit Glen Nevis. De top van deze berg bevindt zich gemiddeld 355 dagen per jaar in de wolken en er valt veel neerslag. Dat maakt het geen eenvoudige berg om even te beklimmen maar vergt een goede conditie en uitrusting. Op de top van de berg bevindt zich de ruïne van een weerstation, dat van 1883 tot 1904 permanent bemand werd.

Verblijf en voeding:
Onderweg verblijven we op campings waar douche gelegenheid aanwezig is. Tevens zullen we een nacht in een travelslodge of hotel doorbrengen. Voor de voeding gebruiken we maaltijden van het merk Adventure Food, aangevuld met brood en fruit voor onderweg.

Data trainingen:
– 4 februari 2023 (training te Apeldoorn en de mogelijkheid om met 15% korting schoenen aan te schaffen of zelfs 25% korting (alleen merk Hanwag);
– 11 maart 2023 Nijmegen (7-heuvelen route)
– 2 april 2023 (training te Amsterdam e.o. en we gaan langs de Fjällräven shop daar is het mogelijk om met 20% korting je uitrusting compleet te maken);
– 12 – 14 mei 2023 wandelweekend te Harfsen (we gaan langs outdoor specialist Vos in Gorssel, incl. overnachtingen, ontbijt, lunch en diner);
– 8 juli 2023 Hilversum.

Wat is inbegrepen:
– De wandeling van 6 – 12 september 2023
– Informatie over deze tocht bij de eerste trainingsdag in Apeldoorn
– Alle trainingsdagen en het trainingsweekend hierboven genoemd
– Bagage vervoer vanuit Nederland
– Alle overnachtingen tijdens de reis
– Alle maaltijden tijdens de reis
– Bagage vervoer in Schotland
– Reisbegeleiding door instructeurs van Hiking en Adventures
– Gebruik pan en gasbranders tijdens de tocht
– Live tracking voor de thuisblijvers (garmin system)
– Video en foto’s van de tocht
– Reisgarantie STO-garant
– Stempel kaart + oorkonde WHW

Wat is niet inbegrepen:
– De extra 2 overnachtingen voor de beklimming van de Ben Nevis
– De reis naar het startpunt Milngavie in Schotland en retour
– Reisverzekering
– Annuleringsverzekering
– Versnaperingen onderweg

Inschrijven
Wil je voor de West Highland Way inschrijven, klik dan op deze link (Inschrijven) en je komt op de juiste pagina.

Beklimming Ben Nevis:
Zoals hierboven aangegeven is het mogelijk om de reis uit te breiden met 2 extra dagen waarop je de beklimming van de Ben Nevis kan doen of wat extra tijd in Fort William voor bezoek aan een whiskey distileerderij door te brengen. Wij kunnen dan twee extra hotel overnachtingen voor je boeken met ontbijt. De kosten daarvan zijn €150,- per persoon extra.

De reis naar Schotland
De reis naar de startplaats Milngavie dien je op eigen gelegenheid te organiseren. Het is mogelijk om op woensdag 6 september de vroege ochtendvlucht te nemen vanuit Amsterdam naar Glasgow en aansluitend de trein naar Milngavie. De terug reis kan je op 13 september 2023 doen. Daarnaast is het mogelijk om met de veerboot vanuit IJmuiden naar Newcastle te reizen. Dat kan met de auto maar ook zonder vervoer. Daarna ga je met de trein naar Milngavie. We zullen op de eerste trainingsdag en in de nieuwsbrieven tijdig met een goed reis advies komen. Uiteraard kun je er ook een vakantie voor of achteraan plakken.

Paklijst
We hebben een uitrustingslijst gemaakt die je een indicatie geeft van de mee te nemen spullen. Klik op deze link (Paklijst) en je komt op de juiste pagina hiervoor.

Vragen:
Heb je op voorhand al vragen over deze tocht stuur dan een mail naar joost@hiking-adventures.nl