Schotland dag 6

    

Dag 6  23 mei 2018

Vandaag stond de 5e etappe van onze Schotland trip op het programma. Letterlijk en figuurlijk het hoog(s)te punt; de 1344 meter hoge Ben Nevis. En laten we voor deze tocht nu ook nog schitterend weer hebben om ons naar boven te vergezellen. Om kwart voor 8 vertrekken we vanaf de parkeerplaats en hopen zo de grote stroom andere hikers voor te zijn. Want je kunt Schotland niet verlaten zonder deze hoogste berg in de UK beklommen te hebben!  

Na een goed begaanbaar eerste stuk, waar we al van verschillende mooie (zonnige!) uitzichten kunnen genieten, krijgen we toch een wat steilere stijging op losse stenen. In een van onze eerste pauzes worden we voorbij gegaan door een oudere man van toch wel boven de 70 die de berg op vliegt; en zoals de dame die door hem ingehaald wordt op het pad opmerkt: hoe een goede motivatie wil je hebben om die top te bereiken. 

Halverwege komen we dan toch echt in de (jawel) sneeuw terecht. Eerst is dat nog een smalle strook om over te steken, maar later worden dat toch aardige sneeuwvelden die overgestoken moeten worden om de top te bereiken. En dat gebeurd uiteindelijk nog voor half 12! Fenomenaal natuurlijk. De Hiking & Adventures vlag wordt gehesen. Wel worden de mutsen en jassen tevoorschijn gehaald want deze berg staat erom bekend zich te hullen in mist en/of wolken; en daarmee ook de mensen die hem beklimmen. 

Nadat alle foto’s genomen zijn en iedereen weer bijgekomen is van de klim vervolgen we onze weg weer naar beneden en kunnen alle extra lagen kleding al snel weer uit. Het is in het begin lekker naar beneden te gaan, terwijl tegenliggers nog bezig zijn hun weg naar boven te maken. Toch zijn wel blij als we een paar uur later beneden aan de berg op het terras aan een biertje/ frisje zitten. 

We did it! En doe ons morgen op onze laatste hike nog even dat zonnetje……

gr. Petrie.