Waddentrektocht 19 – 24 juni 2024

Prijs € 495,-

Een prachtige wandeltocht over de drie grootste waddeneilanden van ons land. We beginnen op Terschelling:

TERSCHELLING
De zilte zee op uw lippen, verse eilander zeekraal in de zomerse salade, notige geuren van afgevallen bladeren tijdens de herfstwandeling, een heerlijke cranberrycompote bij uw stoofschotel of gewoon genieten van een warme kop chocolade met tintelende tenen bij het knappend haardvuur na de gure strandwandeling. Een ding is zeker: Terschelling is in alle jaargetijden een bijzonder eiland met een heel eigen sfeer en heel veel ruimte. Een eiland om eindeloos te ontdekken en om vaak weer terug te komen. Al van verre verwelkomt de vuurtoren Brandaris de eilandgasten. Deze 400 jaar oude blikvanger is de voorbode van een gegarandeerd geslaagde vakantie. Op dit eiland gaat alles op zijn eigen ‘eilandspecifieke’ manier. Er is voor iedereen altijd wat te doen. Is het niet in de talloze gezellige restaurants, cafe’s en kroegjes dan wel tijdens de evenementen die hier het hele jaar door plaatsvinden.

Rustzoekers echter koesteren hier hun ‘geheim’. Want Terschelling bestaat voor tachtig procent uit schitterende natuur. Met Europees natuurreservaat De Boschplaat als oogverblindend hoogtepunt. Het eiland is doordrenkt met de eilander cultuur. Of je nu van eigengeraapt zeefruit van het wad geniet bij of dat je samen met je familie uit volle borst meezingt met de speelman op de huifkar tijdens de rit over de Boschplaat, een ding is zeker: Terschelling is een eiland met karakter, en dat proef je!

VLIELAND


Ver weg van Nederland en toch best dichtbij ligt Vlieland tussen Waddenzee en Noordzee op anderhalf uur varen van Harlingen. Op de boot waarmee we de oversteek maken naar Vlieland krijg je het gevoel weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen en drukte. Starend door de patrijspoorten van de veerboot glijdt je blik over Werelderfgoed Waddenzee, waar hemel en aarde het toneel delen. En telkens denk je: Waar ligt het nu, dat eiland?omdat de boot draaiend van links naar rechts zich een weg zoekt door de vaargeulen in dit prachtige natuurgebied. Er zijn genoeg wegen,   schelpenpaden en wandelpaden om wandelend of fietsend het eiland te ervaren. Er heerst een weldadige rust. Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland en wordt gedomineerd door de rode vuurtoren op het 40 meter hoge Vuurboetsduin. De gevels in het dorp doen denken aan vervlogen tijden. Erachter zijn leuke winkeltjes, gezellige bars en intieme restaurantjes.
Prachtige zandstranden strekken zich aan de noordkant uit over de lengte van het eiland. In het zuiden van Vlieland vormen de Wadden de horizon. Er zijn bossen en het prachtige kweldergebied, de Kroonspolders. Middenin de Kroonpolders is een nieuwe vogel kijkhut geplaatst. Hier kun je genieten van een veelheid aan vogelsoorten zonder de fauna te verstoren. Het eiland eindigt in een overweldigende zandvlakte, de Vliehorst.

TEXEL

Een eiland net zoals de andere waddeneilanden ontstaan in de Ijstijd. De gletsjers lieten hier hun leem en zwerfkeien achter. De oudste kern van Texel is de Hoge Berg, gelegen tussen Den Burg en Oudeschild, waar de schapenweiden en typische Texelse tuinwallen gemaakt van graszoden zijn gelegen. Ook de schapenboeten, de asymmetrische schuren die je overal in het landschap ziet, komen alleen op Texel voor. Het Skillepaadje loopt dwars door dit gebied van Den Burg naar Oudeschild (‘Skil’) langs de Skilsloot. Ooit aangelegd voor de bevoorrading van de VOC-schepen, tegenwoordig een van de mooiste fietspaden van Texel. Het Oude Land van Texel is het deel van het eiland waar de meeste schapen worden gehouden. Op Texel wonen evenveel schapen als mensen, zo’n 13.500. In het voorjaar zorgen de tienduizenden lammetjes in de weiden voor het ultieme voorjaarsgevoel. 
Texel is Nederland in het klein, wordt vaak gezegd. Dat geldt zeker voor alle landschappen die op dit eiland voorkomen: duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden. Op veel plekken is nog steeds te zien hoe de eilanders door de eeuwen heen zijn omgegaan met de mogelijkheden en beperkingen van hun bijzondere omgeving. Als rechtgeaarde Hollanders zetten ze zo mogelijk het landschap naar hun hand met molens en polder(tje)s.

Programma:
Dag 1: (19-6-2024)
We verzamelen op woensdag 19 juni 2024 in Den Helder. Vanaf daar gaan we met het openbaar vervoer naar Harlingen waar we omstreeks 17.00 uur aankomen op de camping. Aldaar dineren we.
Dag 2: (20-6-2024)
Na het ontbijt lopen we naar de veerstoep in Harlingen. We vertrekken vanaf Harlingen ‘s morgens omstreeks 10 uur met de langzame boot naar Terschelling. Daar lopen we een tocht van rond de 20 km. Jou rugzak wordt vervoert naar de camping waar we ‘s avonds dineren.
Dag 3:(21-6-2024)
We lopen vanaf de camping naar West-Terschelling (16 km) zonder rugzak en worden met een snelle boot overgezet naar Vlieland. Vanaf daar lopen we 6 km naar de camping (met rugzak). In de avond een adventure food diner.
Dag 4: (22-6-2024)
We lopen (10 km) naar het restaurant waar we rond de middag aankomen en vanaf daar lopen we 10 km (met eigen rugzak) naar het meest westelijke puntje van Vlieland (strand) waar we met een veerboot worden overgezet naar Texel. Op Texel aangekomen lopen we nog 4 km naar camping. Ook hier weer ‘s avonds een diner.
Dag 5 (23-6-2024)
Lopen we weer zonder rugzak het gehele eiland over (25 km) naar de camping en ‘s avonds een diner.
Dag 6 (24-6-2024)
Lopen we wel met eigen rugzak naar de boot (6 km). In Den Helder aangekomen nemen we afscheid van elkaar.

INSCHRIJVEN (klik hier)

Wat is inbegrepen:
– bus Den Helder – Harlingen
– boot Harlingen – Terschelling
– boot Terschelling – Vlieland
– boot Vlieland – Texel
– boot Texel- Den Helder
– alle overnachtingen op een camping
– alle diners
– alle ontbijten
– lokale verrassing en een herinnering aan de Hiking-Adventures Waddentocht
– route beschrijving
– bagagevervoer daar waar aangegeven
– gebruik pan en brander
– diverse trainingsdagen

Kamperen
Tijdens de tocht loop je deels met en deels zonder je eigen rugzak en kampeeruitrusting (zie het programma hierboven). Ook neem je een eigen tentje mee.

Belangstelling?
Heb je belangstelling om de waddentrektocht in een eigen groep te lopen? Stuur dan een berichtje naar Hans Robijn, info@hiking-adventures.nl of bel 06-51054491.

Gr. Team Hiking en Adventures
(Hans, Michel en Joost)