Beklimming Zugspitze (Duitsland).

14 – 17 juli 2018

Prijs € 435,- *

Programma:

* Dag 1 14 juli: Op deze dag rijden de deelnemers aan vanuit Nederland.
Overnachting op de camping.
* Dag 2 15 juli: Wandeltocht en kennismaking met klettersteigen. Hier
wordt het klettersteigen uitgelegd. Overnachting op de camping.
* Dag 3 16 juli: Beklimming Zugspitze (Hoogste berg van Duitsland) en
aansluitend afdaling met lift en overnachting op de camping.
* ‘Overgangsdag 17 juli: Optioneel kunnen deelnemers direct doorrijden
voor de beklimming van de Grossglockner. Voor diegen die dat niet doen
rest de reis terug naar Nederland.

De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. De top bereiken is een makkie – je hoeft slechts de lift naar het hoogste punt te pakken. Maar vergis je niet, want de verschillende flanken van de steile berg bieden zowel voor de beginnende als meer ervaren bergsporter uitdaging en avontuur. Je beklimt de Zugspitze via het spectaculaire Höllental.
De route door de nauwe vallei begint in Hammersbach op zo’n 775m hoogte. Daar ontmoet je de gidsen om 5.00u in de ochtend. Vanuit hier loop je over een wandelpad omhoog waar je al snel bij het Höllentalklamm Canyon komt. Door deze steile en hoge kloof loopt een grotendeels door mensen gemaakt pad dat je uiteindelijk weer bij een wandelpad brengt dat uitkomt bij de Höllental hut (1381m). Kort na de Höllental hut kom je bij de eerste Via Ferrata. Eén van de passages ‘Brett’ – een spannende traverse – is een veel gefotografeerd stuk. Het echte klimwerk is begonnen!
Dit steile stuk brengt je op de hogere hellingen die overgaan in moren en uiteindelijk nog een kleine gletsjer (weinig spleten, maar soms verijsd). Aan het einde van de gletsjer kom je aan bij de randspleet van waaraf je de rotsen ingaat (2450m). Bedenk dat je al 1700 meter geklommen hebt. Nu is het nog 500 hoogtemeters door de rotsen! De Klettersteig is nergens echt moeilijk, maar heeft zeker wat spannende passages. Bovendien zorgen de 500 hoogtemeters voor mooie uitzichten en (af en toe) afgronden. Een geweldige ervaring. Na zo’n 2 uur bereik je de top van de Zugspitze. Van daaraf daal je met de kabelbaan en trein af naar de auto.

DEELNAME
Om deel te nemen aan dit programma heb je een goede conditie. Het is bovendien nodig om je beenspieren extra te trainen. Tijdens de beklimming leg je op één dag 2200 hoogtemeters af; een stevige opgave! Het programma is bedoeld voor mensen die ervaring hebben met klimmen – het liefst zelfs wat rotsklimervaring hebben. Nergens is het terrein echt moeilijk, maar het is goed als je vlot beweegt en klimt in steil terrein.

BEGELEIDING

Het programma staat onder leiding van ervaren Duitse gidsen (UIAGM/IVBV erkende berggidsen) waar we al jaren intensief mee samenwerken. De gids/deelnemer ratio geeft aan hoeveel deelnemers er maximaal per gids meegaan.

KLEDING

Bij het pakken gaan we uit van het minst gunstige scenario. Dat betekent dat we rekening houden met ijzige kou, snijdende wind en veel neerslag. We hopen natuurlijk dat je een deel van je kleding de hele week gewoon in de rugzak kunt laten. We werken met 3 typen lagen:

  • –  Thermolaag:
    Sluit nauw op je lijf zodat de kleding zo veel mogelijk direct contact heeft met de huid. Functie van deze laag is om transpiratievocht te verplaatsen zodat je een droge huid houdt en je dus warm blijft. Je hebt synthetische thermolagen en natuurlijke (Merino). Beiden zijn goed.
  • –  Warme lagen:
    Bedoeld om warmte te geven. Een warme laag mag niet absorberend zijn en moet een goed ademend vermogen hebben. Voorbeelden: softshell, windstopper, fleece, (dikke) merino, pully, goede wandelbroek en evt dons of primaloft.
  • –  Buitenlaag (hard shell):
    Waterdicht / waterafstotend en ademend, bedoeld om je te beschermen tegen neerslag en wind. Enkele voorbeelden: GORE-TEX®, Sympatex, E-vent, Hyvent, etc.Het is goed om er rekening mee te houden dat de diktes en ook de functies van verschillende typen warme lagen erg kunnen variëren. Met name voor het bovenlijf is dit erg persoonsgebonden. We werken liever met meer dunne lagen dan met minder dikke lagen. Reden hiervoor is, dat je flexibeler bent in het wisselen.

VERVOER

Vervoer naar de Alpen en lokaal vervoer tijdens het programma is niet inbegrepen. We gaan er vanuit dat er voldoende auto’s aanwezig zijn om alle deelnemers uit het team te vervoeren. In de praktijk gaat dit eigenlijk altijd zonder problemen. Je kunt het beste vooraf overleggen met je tochtgenoten. De contactgegevens kun je opvragen via

VERBLIJF

We raden je aan om te verblijven op: camping Biberhof: Schmitte8, A-6633 Biberwier (Tirol). Ons advies is om ruim op tijd aan te komen (liefst 2 dagen eerder) zodat je de tijd hebt om aan te komen.Dan begin je uitgerust aan je beklimming.

ETEN & DRINKEN

Zorg dat je voor de beklimming voldoende eten bij je hebt. Je bent zo’n 8 tot 10 uur onderweg, dus neem een goede lunch en voldoende snacks (chocola, fruit, nootjes, powerbars, blikjes vis, kaas, worstjes, etc…) mee. Het is ook belangrijk dat je voldoende water meeneemt. Zorg dat je ’s morgens vooraf voldoende (thee) drinkt en neem zeker 2 tot 3 liter mee voor onderweg.

LAATSTE INFORMATIE

Ongeveer een maand voor vertrek ontvang je van ons nog een mail met informatie over de beklimming. Daarin ontvang je nog de laatste informatie waaronder de details van ontmoetingsmoment en locatie met de gidsen.